می توان گفت طراحی سایت (Web Design)، به معنی تلاش برای ایجاد یک پایگاه اینترنتی برای ارائه خدمات، فروش محصول یا اطلاع رسانی می باشد. طراحی وب سایت یک پروسه است که از لایه سازی صفحات وب، تولید محتوا، طراحی گرافیکی و رعایت اصول سئو تشکیل شده است.
در واقع اگر شما تمایل دارید یک وب سایت قدرتمند طراحی نمایید که بتوانید با استفاده از آن خدمات، محصول یا هر چیز دیگری معرفی نمایید، باید اصول فنی و ظاهری طراحی یک وب سایت را رعایت کنید.
وب سایتها با اهداف مختلفی ایجاد می شوند. امروزه تقریبا برای هر هدفی می توان یک سایت طراحی کرد.با یک جستجوی ساده در اینترنت میتوانید متوجه تعداد زیادی از وب سایتهای شرکتی، فروشگاهی، تجاری، خبری و شخصی شوید که فعال هستند. اما موفقترین این سایتها، آنهایی هستند که از اصول طراحی سایت و بهینه سازی و سئو پیروی کردهاند تا اطلاعات درون وب سایت خود را به مشتریان یا بازدیدکنندگان هدف خود نمایش بدهند.
1- طراحی سایت استاتیک
در این نوع طراحی سایت، یک فایل متمایز به ازاء هر صفحه وب سایت روی سرور ذخیره میشود و هر بار که این صفحه مورد نیاز باشد، از سرور بازخوانی میشود و برای کاربر به نمایش در می آید. از فواید این گونه طراحی سایت راحتی طراحی صفحات استاتیک و امنیت بالای آن برای سرورهای بود.
با ارائه سرورهای ارزان قیمتتر و بالا رفتن تکنولوژی امنیت سرور، کم کم این طراحی جای خود را به طراحی سایت پویا (داینامیک) داد. البته همچنان در تمام سایتهای داینامیک، چند بخش استاتیک در طراحی خود دارند.
2 – طراحی سایت داینامیک
صفحات داینامیک وب سایت به گونهای طراحی میشوند که خود صفحه ثابت است، اما محتوای آن متغیر می باشد. ساختار این صفحات توسط یک اپلیکیشن سرور که اسکریپتهای سمت سرور را فراوری میکند، شکل می گیرد.
در واقع محتوای چنین صفحاتی با توجه به جستجوی کاربر، ایجاد میشوند. این بدان معنی است که محتوای صفحه به خودی خود روی سرور وجود ندارد و با فراخوانی چنین محتوایی از یک صفحه سایت داینامیک، این صفحه روی سرور ایجاد شده و برای کلاینت فرستاده میشود.
یکی از مهارت های لازم، دانش کدنویسی مرتبط با طراحی وب سایت استاتیک است که شامل CSS و HTML می باشد. همچنین آشنایی با زبان های برنامه نویسی تحت وب مانند php نیز مهم است.
به صورت کلی در طراحی و راه اندازی یک سایت، به دو تیم یا فرد برای طراحی Back-end و Front-end نیاز داریم.
متخصص طراحی Back-end کسی است که از زبان های برنامهنویسی مثل Python، ASP و PHP استفاده میکند و مسئولیت نوشتن کدهای مختلف برای ایجاد ساختار اصلی وب سایت را به عهده دارد. این کدها از دید بازدیدکنندگان یک سایت پنهان هستند و در اصل وظیفه راه اندازی و عملکرد یک سایت را به عهده دارند.
در مبحث طراحی Front-end همه فعالیت ها برای بهتر کردن ویژگیهای ظاهری یک سایت انجام میشوند. در واقع تمام چیزی که بازدیدکننده سایت میبیند، نتیجه کار یک توسعه دهنده Front-end یا همان کسی است که با استفاده از کدهای مختلف ظاهر وب سایت را به سر و شکل میدهد. برای توسعه ظاهر سایت، نیاز به کد نویسی است و نوشتن این کدها با زبانهایی مثل HTML، CSS و جاوا اسکریپت انجام میگیرد.
HTML چیست؟
Hyper Text Markup Language یا HTML به معنای زبان نشانه گذاری فوق متن می باشد . Html زبان استاندارد طراحی وب سایت می باشد و تمامی کدهای صفحه اعم از طرف سرور و طرف مشتری در نهايت به کدهای HTML تبديل می شود و توسط مرورگر نمايش داده می شوند. در زبان برنامه نویسی HTML قسمت های مختلف توسط اجزايی به نام تگ از یکدیگر جدا می شوند، که هر کدام دارای خواص و کاربرد مخصوص به خود می باشد . اين تگ ها به مرورگر اعلام می نمایند که هر قسمت از صفحه چه نوع عنصری است و بايد به چه صورت نمايش داده شود
CSS چیست؟
Cascade Style Sheets یا CSS زبان برنامه نویسی می باشد که عملا مکملی برای زبان HTML به حساب می آید و برای پر کردن نقاط ضعف و خلاء آن میباشد. استفاده از کد های CSS موجب تمیز و مرتب شدن کد های برنامه نویسی شما می شود.
Php چیست؟
PHP یا PHypertext Preprocessor یک زبان قدرتمند برای ساخت سایت های داینامیک و پویا به حساب می آید. یک زبان سمت سرور که اسکریپت های آن بر روی سرور اجرا می شوند. با استفاده از زبان php ، می توان پورتال ها و سایت های بزرگ سازمانی را برنامه نویسی و طراحی نمود.